De bruiloft

Ronald en Alinda gaan trouwen op 10 september 2010
Om 13:00 uur in de hal van het stadhuis
Grote Kerkhof 4 te Deventer

De huwelijksreis

Onze huwelijksreis gaat naar Zwitserland. In het kanton Wallis ligt het dorpje Veysonnaz waar wij een appartement hebben gehuurd. Veysonnaz ligt op 1350 meter hoogte. Vanuit het dorpje heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de Rhônevallei en Sion, de hoofdstad van Wallis. Veysonnaz telt 500 inwoners en ontvangt zo'n 3000 à 4000 mensen per jaar aan het toerisme. Veysonnaz is vanwege zijn centrale ligging een ideaal vertrekpunt voor uitstapjes in Zwitserland, Frankrijk en Italië.We reizen erheen met de auto en vertrekken 2 dagen na de bruiloft. We snijden in Zwitserland nog een stuk af door de auto een trein op te rijden. Tussen Kandersteg en Goppenstein rijdt namelijk een autotrein. De trein rijdt door een lange bergtunnel. Je zit dus 20 minuten in een stikdonkere auto. Maar het is wel de moeite, het scheelt vele kilometers. Tsja en wat is er zoal te doen. Nou best veel, de 2 weken die we er zijn is waarschijnlijk te kort.

Regio Veysonnaz

Er zijn in deze regio zo'n 300 kilometer aan wandelpaden. Ook veeleisende tochten het hooggebergte in zijn van hieruit mogelijk. Gewandeld wordt er in een ongerepte natuur: flora en fauna en de onbemeste weiden staan in Veysonnaz onder bescherming. De Bisse de Vex, een traditionele open Walliser systeem waterleidingen (suone) uit de 15e eeuw werd over 12 kilometer op grote schaal gerestaureerd en tegenwoordig stroomt er weer water. Deze irrigatiekanalen vertellen iets over de zorgen van de lokale bevolking over het water en bieden tegenwoordig de mogelijkheid lichte wandelingen zonder grote hoogteverschillen te maken, maar wel met een fantastisch uitzicht.

In de regio Veysonnaz zijn ook genoeg bezienswaardigheden, zoals:

 SuonenSuonen zijn oude irrigatiekanalen die meestal zonder grote hoogteverschillen parallel aan de bochten verlopen en waarlangs het aangenaam wandelen is.
 SionEen bezoek aan de hoofdstad van het kanton Wallis voor een cultureel uitstapje, een tochtje langs de winkels of een gourmetavond is zeker de moeite waard.
 Piramiden van EuseigneHet dorp Euseigne op de dalvertakking tussen Val d'Hérens en Val d'Hérémence heeft tot op grote afstand zichtbare, ongewoonlijke steenformaties die door natuurlijke erosie zijn ontstaan.
 Stuwdam Grande-Dixence(in het Val d'Hérémence). Met een hoogte van 285 meter de hoogste stuwdam ter wereld, 's zomers dagelijks rondleidingen in het binnenste van de stuwdam.
 Lac BleuDit meertje heeft een straalblauwe kleur door de koude en diepte van het water. Het water van dit meer wordt rechtstreeks van de gletsjers via grotten in het meer gebracht.


VeysonnazKanton Wallis

En hier nog wat leuke uitstapjes (van kanton Wallis) waar we nog uit moeten kiezen:

 Grotten aux Fees(St-Maurice). Looppaden in ondergrondse grotten. Hoogtepunt is een klein meertje gevoed door een indrukwekkende waterval.
 ChandolinDoor erosies stortte de berg in elkaar en zo ontstond het immense, bleekgele en roodachtige keteldal, dat elk jaar dynamisch toeneemt. Je bereikt de Grand Canyon van Wallis te voet vanaf het dorp Chandolin in een uur. Vanaf de Grabenrad of de Illhorn (2716 m) heb je een "angstaanjagend" en imposant uitzicht naar beneden toe, het Rhônedal in.
 ZermattZermatt, gelegen aan de voet van de Matterhorn, is een mooi auto-vrij plaatsje in de Alpen. U kunt er prima winkelen en uit eten, en uw bezoek is te combineren met een reisje naar een van de vele uitzichtpunten in de omgeving, waaronder de Gornergrat, Sunnegga en Klein Matterhorn.
 GornergratVoor een fantastisch uitzicht op de Matterhorn (4478 m) zou u bij helder weer een reis naar de Gornergrat (3089 m) moeten ondernemen. Hier kunt u genieten van een schitterend panorama van gletsjers en hoge bergen, waar de Matterhorn alle aandacht opeist. Wat minder prominent aanwezig is de Dufourspitze, met 4634 m het hoogste punt van Zwitserland. Deze berg is een onderdeel van het Monte Rosa-massief, dat u hiervandaan uitstekend kunt bezichtigen.
 Klein MatterhornKlein Matterhorn ligt op 3883 m hoogte en is daarmee het hoogst bereikbare punt in Zwitserland, tenzij u bergbeklimmer bent. Met name het indrukwekkende uitzicht een reden om Klein Matterhorn te bezoeken. Klein Matterhorn is bereikbaar met de kabelbaan vanuit Zermatt. Het kabelbaanstation is circa 20 minuten lopen vanaf het treinstation.
 Mont-Blanc ExpressOp zijn traject gaat de trein over de wilde Trientkloof en maakt hij een indrukwekkende klim, langs kolkend water en diepe kloven richting Chamonix in Frankrijk. De adembenemende en indrukwekkende tocht voert u door een ruig alpenlandschap, door schaduwrijke bossen en gemoedelijke dorpjes. U geniet daarbij van een grandioos uitzicht op de reusachtige gletsjers van de Mont Blanc, de hoogste berg van Europa
 Ondergronds meer(Lac Souterrain de St-Léonard). Het grootste natuurlijke ondergrondse meer van Europa. Het meer heeft een lengte van 300 meter is 20 meter breed en heeft een diepte van 10 meter. De bootreis over het meer zal 30 minuten duren.
 Zoutmijnen(Bex). Dit stadje ligt net buiten het kanton Wallis. Een bezoek aan de mijn neemt tweeëneenhalf uur in beslag. De temperatuur in de mijnen is 17 graden. De geschiedenis van de mijn gaat terug tot 1684, toen (met de hand) de eerste gangen werden gegraven op zoek naar het 'witte goud'. Nog steeds wordt - maar dan nu op industriële wijze - in Bex zout gewonnen via de waterinjectie-techniek. Het gewonnen zout wordt vooral gebruikt voor de chemische industrie van Monthey in Wallis. Tijdens de rondleiding is er twee keer een onderbreking: een ritje van anderhalve kilometer met het mijntreintje.
 Furkapas RhônegletsjerVia een kunstmatige ijsgrot kan men tot in het binnenste van de ijsmassa doordringen. De grot is circa 100 meter lang en wordt ieder jaar opnieuw uitgehakt. Voor het maken van de grot vliegt er in mei een ploeg van 7 mensen per helicopter naar de gletsjer (de pasweg is dan nog gesloten), die vervolgens een maand nodig hebben voor het hakwerk. Langs het pad is met bordjes aangegeven tot waar de gletsjer in het verleden kwam. Het is indrukwekkend te zien dat het terugtrekken van de gletsjer zich zo snel aan het afspelen is.
 Abenteuerwald(Saas Fee). Vlak naast het dalstation van de Alpin Express begeven de bezoekers zich van boom tot boom door het mooie bos, via ladders, hangbruggen, lianen, tyroliënnes (kabelbanen) en nog diverse andere wiebelige varianten. Het is beslist een aanrader!
 Rodelbaan Saas-Fee(Saas Fee). Vlak naast het Abenteuerwald is tegen de berghelling een Rodelbobbaan aangelegd. In kleine karretjes beleeft u hier een achtbaan-sensatie. Het zijn eenpersoonskarretjes. Eerst gaat het in een rechte lijn steil de berg op, en daarna wordt de kar losgelaten: u bedient zelf de rem. Snelheden tot 40 km kunnen er bereikt worden, en zoals dat gaat bij achtbaan-achtige attracties: voordat je het weet is de rit weer voorbij.
 Allalingletsjer(Saas Fee). Het hoogstgelegen uitstapje is naar Mittelallalin (3500 m), bereikbaar met de Alpine Express (kabelbaan met 30-persoonsgondels) tot Felskinn en vandaar met een kabeltrein (Metro Alpin). Op Mittelallalin is een draaiende panorama-restaurant. Het restaurant draait in één uur volledig om zijn as, en zo kan de bezoeker tijdens een hapje en een drankje genieten van 360 graden panorama. In de Allalingletsjer is een enorm ijspaviljoen uitgehakt, compleet met glijbaantje en kindertunneltjes. Langs de trappen worden de bezoekers er met bordjes op gewezen het rustig aan te doen: door de hoogte van 3500 meter is het zuurstofgehalte laag en kunnen inspanningen snel leiden tot duizeligheid.
 Centovalli (naar Italië)Uw rondreis start in Brig waar u de trein neemt naar de Italiaanse stad Domodossola. Meteen na vertrek uit Brig rijdt de trein de lange Simplontunnel in. Aan het andere einde van de tunnel komt u in een wat mysterieus Italiaans landschap terecht. Uw reis door 'de duizend valleien' (dat is de betekenis van 'centovalli') kan beginnen. De trein klimt via een aantal lussen de berg op en bereikt het dorp Trontano. Vele kleine afgelegen dorpen in even zoveel valleien zullen volgen. Soms is het landschap enigszins sprookjesachtig. Na circa 1h45 bereikt u het Zwitserse Locarno aan het Lago Maggiore. Locarno ligt in de warmste en zonnigste regio van Zwitserland en als u de tijd heeft is het zeker leuk om vanaf het station even naar de boulevard met palmbomen te wandelen.Vanuit Locarno neemt u de trein naar Bellinzona en daar stapt u over op de trein naar Göschenen. Hier neemt u de tandradtrein die u via een spectaculair traject in enkele minuten naar Andermatt brengt. In Andermatt kunt u met de Glacier Express of een andere trein de Rhône volgen om weer naar Brig reizen.
 Grosser AletschgletscherEen indrukwekkend uitzicht op een reusachtige gletsjer... dat is wat u kunt verwachten als u de reis naar de Grosser Aletschgletscher onderneemt. U kunt kiezen uit vier mooie uitzichtpunten. Op alle uitzichtpunten kunt u genieten van een weids uitzicht over de grootste gletsjer van de Alpen. Deze gletsjer, zijn omgeving en de achterliggende bergen in het Berner Oberland zijn door UNESCO aangemerkt als natuurlijk erfgoed en hebben daardoor een beschermde status. Met name op Hohfluh, Moosfluh en de Bettmerhorn zijn er ook mogelijkheden om een stukje te wandelen. Een populaire korte wandeling is die van Hohfluh naar Moosfluh.
 Thermalbad BrigerbadHet Thermalbad in Brigerbad is gebouwd in 1953 door Hans Kalbermatten en is het grootste Thermalbad van Zwitserland en waarschijnlijk zelfs van Europa. De ligging in het Rhonedal bij Brig is grandioos. Het water wordt elke dag ververst. Het beste en het mooiste zwembad om in te zwemmen! Het water is tussen de 32 en de 35 graden en er zit weinig of geen chloor in. In het Thermalbad bevinden zich onder water massagestralen en uit een rots komt een waterstraal voor de massage van rug en schouders. Het grottenzwembad heeft ook iets speciaals. Ook is er een langste alpiene glijbaan vanuit de bergen (182 m) en een rivierbad
 LeukerbadReeds de Romeinen kenden de helende werking van de bronnen van Leukerbad. In het hooggelegen plaatsje Leukerbad met z'n thermen borrelt dagelijks 3,9 milj. liter 51° C warm water uit 65 warmwaterbronnen op. Verwen uzelf in de 10 thermale baden (28 ° C tot 43 ° C) en een divers aanbod in de Wellness Spa in Burgerbad Leukerbad (1400 m). Geniet van de verkwikkende en mineraalrijk thermaal water uit eigen bronnen, omringd door indrukwekkende bergen. Jet douches, massagestralen, whirlpools, en een natuurlijke steengrot voor ontspanning en recreatie en een onvergetelijke ervaring natuurlijk zwemwater in alle weersomstandigheden.
 Meer van GeneveHet meer van Geneve is een groot meer op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. Het heeft een oppervlakte van 584 km² en is maximaal 310 m diep. Het wordt vooral gevoed door de Rhône.